“Ik leidde Tilburg door zware tijden.”
In 1959 werd het ambitieuze “Plan van 72 miljoen” gepresenteerd, dat voorzag in ingrijpende veranderingen in het centrum van Tilburg. 
Het plan betekende het einde van een aantal karakteristieke plekken in de stad, zoals het oude stadhuis, De Koningswei en het oude station. Veel Tilburgers kijken hier met weemoed en nostalgie op terug.​​​​​​​ 
De Koningswei was een wijk in slechte staat, met kleine woningen en regelmatige wateroverlast. Het oude stadhuis en station stamden uit de 19e eeuw en waren karakteristieke gebouwen , maar voldeden niet langer aan de eisen van de moderne tijd.​​​​​​​
Er was weinig doorstroom op de woningmarkt; starters en jonge gezinnen moesten jarenlang wachten op een woning. Tegelijkertijd liep de textielindustrie op haar laatste benen, wat leidde tot oplopende werkloosheid. Tilburg kon niet langer leunen op deze sector als economische pijler. De grootschalige ingrepen uit het “Plan van 72 miljoen” markeerden dan ook een kantelpunt: ze legden mede de basis voor de transformatie naar een moderne industriestad.
10 augustus 1965: Vrijwel vanaf het begin van de brand bij Vroom & Dreesmann was burgemeester Becht aanwezig. Ook politiecommissaris G. Eissens liet zich ter plaatse informeren. 
Foto: Regionaal Archief
Back to Top